/i>и ж. 1.
Стебель, ствол; отросток, ветвь; тж. перен. Приидоша въ Еллимъ, еже нн҃ѣ наричемъ Раифу, идеже бѣша ·вi҃· источника и ·҃о· стеблии финика, и убо источницы и еще и донн҃ѣ суть (ср. Исх. XV, 27: ἑβδομήκοντα στελέχη φοινίκων). Козма Инд.&sup&2&sup&, 130. 1495 г.
~ XII–XIII вв.
Приходяху птица и утръзаху вѣтвие от садовиа оного, и въсхищаху сиа съ плодомь... Се прииде вранъ, и утръгъ стъбль, и отиде... Вранъ ж<е> прѣдлетааше намъ, нося съ тихостию стебль... Вранъ ж<е>, поемъ стебль, възыде на высоту, и пакы съниде въ пропасть нѣкую, и възыде, оставль тамо стебль и ничтож<е> нося. (Патерик Скит.) ВМЧ, Дек. 31, 2806. XVI в. ~ XIV в.
А корень имѣетъ мѣлокъ, а сѣмя имѣетъ дробно, растуще на верхъ стебели (stengel). Травник Любч., 168. XVII в. ~ 1534 г.
Та трава многия стебелия или отростки у себѣ имѣетъ. Там же, 344. А хлѣбъ – пшено и просо сарачинское, а другое – красное, и растетъ стебль вверхъ сажени по пол 2 и больши, а толщина въ батогъ, и ту солому держатъ вмѣсто дровъ. Спафарий. Китай, 220. 1676 г. Царска сѣмене святая стебль и незлобия отрасль нынѣ ликуетъ. Врем.И.Тим., 323. XVII в. Понеже, яко июдей, не отступаетъ вспять отъ Христа, но и умереть за истинну готовъ, уповая на Господа, яко трость вкорененъ крѣпко и яко стебль у кореня Христа прицѣпился неотлучно. Ав.Кн.толк., 514. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г.
– О болотной растительности. И ту будеть веселие птицамъ, и въдвореньемъ сириномъ, и трость и стебли, и тамо будет путь чс҃тъ (Ис. XXXV, 7: ἔπαυλις καλάμου καὶ ἕλη). Служ.Серг., 99 об. XIV в. [то же – Требник, 315 об. XVI в.
].
2. Рукоять, ручка, черенок (ложки, сковородки и другой посуды)
. Стебель, the steale of a thing. Сл. Ридлея, 392. XVI в.
У боярина, у Федора Ивановича Шереметева съ товарыщи Яковъ Ульяновъ Капитайнъ взялъ обручь золотой шляпочной... манелы золоты, стебель золотъ ложечной съ каменьемъ (Цар.казн.) РИБ II, 235. 1612 г. ·· серебреных ложекъ, стебли лошединым копытомъ. Куранты&sup&5&sup&, 24. 1650 г. Сковородка серебряная, по краямъ мѣстами и стебель золочены. Кн.пер.казн.Ник., 41. 1658 г.
Ложкою кормитъ, а стеблем глаз колетъ. Сим.Послов., 118. XVII в.
Чарка медвенная бѣлая, стебель чеканной. Заб.Мет.пр., 76. XVII в.